We kindly inform that your browser is no longer supported by Microsoft and poses a security risk.

Please switch to current Microsoft Edge, Firefox or Chrome.

Liikunta tuo iloa Alin kehitysvammaisten lasten arkeen

Koronan suljettua koulut ja liikuntasalit Mohamed Ali Sharifin tyttäret Najmo ja Rahmo eivät pääse enää liikkumaan kuten ennen.
Ali ja tyttäret Najmo ja Rahmo hymyilevät yhdessä.
Ali yhdessä tyttäriensä Najmon ja Rahmon kanssa perheen kotona.

Normaalisti Najmo ja Rahmo haetaan taksilla aamulla kouluun ja tuodaan iltapäivällä takaisin kotiin. Illat he viettävät yleensä kotona, mutta sunnuntaisin tytöt käyvät urheilemassa. Nyt kuitenkin koronarajoitusten vuoksi perheen arki on entistä haastavampaa.

− Koulut ovat kiinni, liikuntasali on kiinni, eikä voi mennä minnekään. Tämä aika kaikkein suurin haaste. Tämä haaste on päivittäin, kun lapset, jotka eivät pysty liikkumaan ovat vain kotona. Se ei ole normaalia lapsen elämää, sanoo Ali

Alilla ja hänen vaimollaan Arabo Abdilla on yhteensä kymmenen lasta, joista kahdella Najmolla ja Rahmolla on kehitysvamma. Heidän poikansa Mohamed on puolestaan vammautunut lapsena Somaliassa hänen jalkaansa osuneen luodin takia. Tämän vuoksi hän ei pysty käyttämään toista jalkaansa.

− Pojalle on tehty kaksi leikkausta ja hän on ollut pitkään sairaalassa, mutta jalasta ei tullut koskaan samanlainen. Toimenpiteet jatkuvat edelleen, Ali kertoo.

Mohamed pystyy kuitenkin elämään melko normaalisti ja auttaa perhettä monissa asioissa. Najmon ja Rahmon elämä pyörii koulun ympärillä, jonne tytöt lähtevät innolla. Iloa he saavat myös sunnuntain liikuntavuorostaan Koillis-Helsingin Maahanmuuttajien Urheiluseurassa.

− Tämän liikuntavuoron jälkeen he nukkuvat todella hyvin. He odottavat aina sunnuntaita. Olisi hyvä saada 2–3 vuoroa, jotta he nukkuisivat paremmin. Harmi, että vain yksi vuoro on onnistunut tähän saakka, sanoo Ali.

Ali kokee, että perhe on saanut tarvitsemansa tuen sosiaalityöntekijältä ja koululta. Apua ja tukea ystäviltä ja muilta läheisiltä ei ole hänen mukaansa yhtä helppoa saada Suomessa. He eivät ole osallistuneet myöskään vertaistoimintaan.

− Suomessa naapurien kanssa ei ystävystytä, kun jokaisella on omat ongelmansa. Olemme pärjänneet tähän asti. Kun tytöt tulevat koulusta, he ovat väsyneitä ja saavat illalla lepoa. Ainoastaan silloin on haasteita, jos ei ole koulua tai liikuntaa, sanoo Ali.

Ali toteaa, että vaikka lasten tilanne vaikuttaa perheen arkeen, se pitää vain hyväksyä. Lapsille pitää turvata paras mahdollinen elämä.

− Haaveenamme on, että lapset voisivat elää parhaan mukaan hyvissä oloissa, Ali sanoo.